Hemma igen

Efter en långhelg i Båstad hos mamma o pappa. Vi har firat livet i allmänhet och tre födelsedagar i synnerhet. Katterna har fått leka och jag har ägnat mig åt släktforskning i princip 100 %. Igår var en regndag så jag satt och lekte deckare hela dagen. Till slut lyckades jag till och med övertyga pappa om släktforskandets förträfflighet! =) Vi hittade både den ena och den andra. På min pappas sida finns en hel del tragiska människoöden, men även många karismatiska personer. Återkommer om dessa.

I måndags var det däremot soligt, men KALLT i de småländska skogarna… Även den här dagen ägnades fullständigt åt släktforskning, fast på fältet så att säga. Vi åkte till Ekhult utanför Markaryd och hälsade på Gunnel, min morfars kusin, som hade mycket att berätta. 347 bilder och ung 4 timmar inspelat samtal (vi var där från morgon till kväll, men jag missade att spara det jag spelade in på förmiddagen… snyft). Vi pratade om de gamla släktingarna, bläddrade i gamla album och jämförde datum och namn. Jag hittade många fynd – älskar gamla fotoalbum!

Min morfars farmor Augusta (f. 1853) med Gunnel i Famnen (f. 1935). Till höger min morfar William (f. 1926). Ser ni den gemensamma nämnaren mellan Augusta och morfar? =)

1936-ung-augusta-och-gunnel 1927-ung-william

Till skillnad från pappas sida – med skräddarmästare, kaptener, skeppare, sjömän, hamnarbetare, guldletare, äventyrare – finns det på min mammas sida bönder. Punkt slut. En bankkamrer har vi hittat, men han åkte dit för förfalskning och fick tjäna 3 års straffarbete i Malmös centralfängelse (var kan detta ha legat på 1890-talet?). Bönder bönder bänder. Samt några specerihandlare. Torpen och stugorna de hade var små. Vi besökte ett ställe som nu är skogsbevuxet – Holmen, utanför (tillhörande) Ekhult. Där det förr (vi pratar decennierna kring förra sekelskiftet) var torp, ladugård, åkrar, vältrafikerad väg till de 8 pensionaten i Axhult, finns nu bara skog. Uppallrade stenar som bildar murar visar fortfarande var den tidens åkrar bredde ut sig, och vad som ser ut som jordhögar markerar var byggnaderna stått.

Vår guide Gunnel samt jordhög + mur:

gunnel-holmen holmen

Varför kan jag inte få ägna mig åt detta på heltid?? Ta examen o sånt… Jag vill leta rötter! (bildligt talat trots min kärlek till skogen.)

Annonser

6 thoughts on “Hemma igen

 1. Hej!

  Vad spännande med släktforskning. Malmö stadsarkiv ligger i hamnen. Det är lätt att gå dit och få hjälp och där kan du säkert hitta dokument från Malmö centralfängelse (Kirseberg kanske?)

  Kram Frida

 2. tack frida för tipset! det måste jag kolla upp. var där en gång tillsammans med en kompis o jag hoppas att de är trevligare när jag kommer dit nästa gång…

  jaså du kommer därifrån, emm! har du koll på dina rötter? 😉

 3. Jag är för också född i de trakterna. Kommer från Göteryd utanför Älmhult (men det visste du väl redan Stina, eller?)! Fast släkten är dock inte därifrån.

  Kram Frida

 4. Just det, Frida! Nej, jag visste faktiskt inte att det var Göteryd du kom ifrån. Eller så har jag bara glömt bort det. Har allmänt dåligt minne tråkigt nog! Synd att ni inte kommer därifrån – jag kan de kyrkböckerna utantill snart…!

 5. Till min historia kan man ju lägga följande, idag talas det ju om pirater i nyhetsmedia…….., när jag var med och körde ner en plattform till Singapore så var det piratvarning i Begaliska viken och Malacksundet. Vi mobiliserade genom att hålla vakt dygnet om och var beredda med vattenkanoner. Det hände dock inget vi klarade oss med andra ord vilket inte alla tydligen gör idag.
  Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s