Råfotografering i RAW

Idag har jag fotograferat i RAW för första gången. Jag måste erkänna att jag fram tills idag knappt visste vad RAW var. Det enda jag visste var att det kräver merjobb, dvs att bildbehandling är ett krav. Konsekvensen av denna kunskap var att jag av ren lathet valt att rata RAW-formatet.

Men Carlboms blogginlägg ”Därför bör du fotografera i RAW” fick mig på andra tankar, så jag plåtade Tesla i RAW med nya objektivet. Här ser ni skillnaden mellan

RAW-fil bildbehandlad av mig:

tesla-raw

JPG-fil ”bildbehandlad” av kameran:

tesla-jpg

(Bilderna är klickbara och förminskade till 50 %.)

Vilken tycker du är bäst? Naturligtvis gillar jag den första bäst, men har på känn att den kan göras bättre av någon mer erfaren. Någon som har några tips?

Det var lite tidskrävande dock, så jag kommer nog inte att använda RAW-formatet till alla bilder jag tar. Eventuellt sparar jag dem i både RAW och JPG, men att jag främst använder JPG. Jag måste öva mer på bildbehandling och hitta några quick fix innan jag övergår till RAW helt och hållet.

Tack Carlbom för en bra förklaring!

Annonser

2 thoughts on “Råfotografering i RAW

  1. Den övre bilden är varmare men ser man bara en av dem så är båda ok. Teslas färg är nog mer naturlig i den nedre bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s