Att sätta ord på det lilla livet

Dagarna i ända går jag runt och lever mitt lilla liv, som är litet i många avseenden, men större än flera universum i andra avseenden. Hur kan man låta bli att vara egocentrisk när man inte har några andra ögon än sina egna? Jaget är den enda sanningen och det enda perspektivet ur vilket man tolkar allt omkring sig. Empati är därför oerhört viktigt, men är för det mesta bara ett uttryck för omtanke och fenomenet att ”bry sig”. Man kan aldrig riktigt förstå en annan människa om man inte kan ta sig utanför sitt eget planetsystem och glömma sig själv. Man måste bli totalt uppslukad, fullständigt omedveten om sig själv, helt och hållet glömsk om den egna tillvaron för att kunna känna äkta empati. Kunna förstå en annan människa och agera utan att agerandet har sin utgångspunkt i sig själv.

Det är detta vi kallar kärlek.

lyckans rosor

Annonser

5 thoughts on “Att sätta ord på det lilla livet

  1. Det blir så djupt så man nästan drunknar och ändå så sant, undrar hur Maria Montessori hade svarat på ditt ”lilla” inlägg. I hennes lära sägs vi vara en prick i universum men att vi behövs lika väl som alla andra prickar, ingen får fattas om balansen ska hållas.
    Att lyssna mycket på andra människor tror jag gör att vi finner att vi platsar med en liten bit hos alla men aldrig så mycket så vi tror det är någon mening? man kan testa sig själv genom att på kvällen gå igenom hur många människor man tänkt på under dagen!

    • Montessori var en klok dam! Mycket intressant. Lyssna och prata med människor är ibland det bästa botemedlet har jag märkt. Saker jag gått och grunnat på får sin lösning i de mest irrelevanta samtalen. Men att gå igenom hur många människor man tänkt på under dagen skulle ju ta hur lång tid som helst!

  2. så sant, ibland är det svårt att ta sig utanför sig själv, men ett måste för att känna att man lever, alternativet är ungefär som att försöka undvika insikten om att man inte mår bra utan att träna – en läxa man aldrig lär sig 🙂 men empati går ju egentligen inte att jämföra eftersom det kan drabba andra vilket givetvis innebär att empatin tar hem matchen i jämförelse 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s