6 tips & tricks
Uppdragsforskning
Blogginlägg om släktforskning
Min egen släktforskning
På de här sidorna kommer jag att skriva om släktforskning, hur man gör, vad man ska tänka på, men även om vad som får en att tillbringa timmar framför datorn och stirra sig galen på kyrkoboksida upp och kyrkoboksida ner. Ni är välkomna att ställa frågor och själva ge tips och råd! Jag hoppas att ni kan inspireras av min forskning.
Jag började släktforska hösten 2006. Varför jag började just då kan jag inte riktigt komma ihåg, men jag förstod ganska direkt att det skulle bli ett stort intresse. Jag hade ett stort försprång eftersom släktforskning redan bedrivits på vissa håll. Men jag ville själv fylla i frågetecknen och bygga vidare på de grenar som bara slutade tvärt.
Bland det första jag gjorde var att gå till biblioteket och låna böcker om släktforskning. Jag fick lära mig en massa latinska ord och förkortningar (t.ex. filia = dotter, testes = dopvittnen, abs. = frånvarande), hur kyrkoböckerna var ordnade, hur man organiserar sin forskning, vad det fanns för olika handstilar (tyska stilen är svår att läsa, men mycket fin) och var man ska börja leta. Alla kyrkoböcker finns i landsarkiven. För min del som främst forskar i Kronobergs län ligger landsarkivet i Vadstena. Kolla dock upp vad som finns på din ort eller nära dig innan du åker iväg till det aktuella landsarkivet, till exempel genom att kontakta en lokal släktforskarförening. För inte så längesen fick jag nämligen reda på att landsarkivet här i Lund har arkivmaterial från hela Sverige.
Men i det vardagliga släktforskandet är det Internet som gäller för mig, liksom för de flesta släktforskare. De webbplatser jag har använt mest för att komma åt kyrkoarkiven är Arkiv Digital, Genline och SVAR. Arkiv Digital har den stora fördelen att kyrkoböckerna är inskannade i färg, till skillnad från t.ex. Genline och SVAR, vilket gör det lättare att läsa. Dessvärre är inte Arkiv Digital heltäckande (än så länge). Med både Arkiv Digital och Genline forskar man i ett program som man laddar ner på datorn och är därmed mycket snabbare än SVAR, vars kyrkoböcker ligger på nätet och måste laddas upp för varje ny sida. Varje sekund räknas när man bläddrar igenom ibland mer än 300 sidor (ja, faktiskt – ibland blir det maratonläsning). SVAR har däremot mer att söka i, bland annat folkräkningarna som är oumbärliga och ständigt utökande. Alla sajterna kostar en hel del pengar, men de har ofta erbjudanden som man kan haka på. På SVAR kan man till exempel testa släktforskning i tre timmar för 50 kr.
En utmärkt jämförelse mellan Genline och Arkiv Digital kan du läsa på bloggen Släktforskning för noviser.
Hur man samlar alla uppgifterna är viktigt att bestämma sig för i början. Det är inte roligt att börja lägga in en massa namn och datum i ett program och sen inse att man HATAR det programmet och aldrig mer vill använda det. Trust me, I know. Jag vill gärna promota MinSläkt som jag trivs mycket bra med. Det är intuitivt, välutvecklat, kan göra rapporter, att-göra-listor, fotoalbum och massa annat. Dessutom är det lätt att få support av och ge feedback till programskaparen. En nästintill fullgod testversion är gratis, men att köpa licens kostar bara 350 kr för tillfället. Många använder webbsajter för att organisera sin forskning, till exempel Geni och Ancestry. Jag föredrar dock ett datorprogram eftersom det går snabbare och är lättare att anpassa efter ens egna behov. Geni är visserligen bra på så sätt att dina släktingar också kan fylla i information, men idet funkade inte för mig i alla fall. Ancestry är inte så dumt det heller, särskilt inte för emigrantforskaren, men smakar det så kostar det.
Hej Stina
Jag läser din masteruppsats snarast och ger gärna feed-back. Om du vill ha det privat kan du väl skriva ett mail till mig. Du hittar min adress på mina bloggar.
Jag kommer också att lägga till din släktforskarblogg till mina länkar.
Mvh
Jan